Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Lesenceistvánd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Lesenceistvánd község

(Veszprém megye)

A címer alakja: háromszögű pajzs, borítók, díszek nélkül.

Színei: kék, zöld, ezüst és arany, ill. fekete az egyes színek találkozásánál, illetve a pajzs szélein, a település nevében, amely a pajzs ívét követi.

Alsó harmadában nem egyenes vonallal "vágott". A pajzs talpán, az alsó harmadban zöld színű domb van, amelyet a fölötte lévő kék mezőtől a domb vonalát követő ezüstcsík zár le.

Az ezüstcsíkon, ezüstszínnel a kápolna stilizált képe látható kék mezőben. A kápolna mellett - jobb oldalon - aranyszínben három szelídgesztenye-levél egy levélnyélen és - bal oldalon - aranyszínű szőlőfürt.

A címerképek, színek jelentése:

A címerpajzs formája, díszek nélkül a település honfoglalásig visszavezethető történetére utal, hisz az első címerpajzsok formája is hasonlóan egyszerű volt.

A domb jelzi a települést körül vevő dombos-lankás tájat, a zöld szín a megélhetést adó földet. A domb ívét követő ezüstszalag (csík) a település egyik nevét adó Lesence-patakot szimbolizálja.

A kék az ég, a levegő színe, amely nélkül nincs élet.

A kápolna a település legjellegzetesebb épülete, és ezüst színével utal az itt élők istenhitére.

A szelídgesztenye-levél, a szőlőfürt azt a növényi kultúrát jelenti, amely lehetővé tette és teszi a jövőben is - többek között - az itt élők megmaradását ezen a településen. Az arany szín utal a nap melegére, mint az élet egyik forrására.

A címerpajzs ívét követően a település neve van, fekete színben.