Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Lepsény nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Lepsény nagyközség

(Fejér megye)

Egy vágással és egy hasítással négyelt, kerekített szélű háromszögű pajzs a címer. Felső szélén kettős köríves záródással, középen csücsökkel. Az egész pajzsot keskeny aranyszegély keretezi.

Az első ezüstmezőben három természetes színű gyékény (a középső feljebb emelve) egy-egy jobbra és balra ívesen hajló levéllel. A második kék mezőben aranyszínű középkori templom védőfallal, mindkét szélén őrtoronnyal. A harmadik (kék) mezőben arany és vörös színű nyolcágú csillag.

A negyedik (ezüst) mezőben vörös színű mezőgazdasági eszközök. Jobbról egyenes kasza, középen szőlőkacor, balról egy szénavonó. (A jobb és a bal helymeghatározás alatt a heraldika szabályai értendők.)

A pajzs felett egy kilencágú (Nádasdy) korona lebeg, melyből jobbra és balra egy-egy kék és aranyszínű sisaktakaró veszi körül a pajzsot.

A címer első mezőjében található gyékény a községet körülölelő mocsárvilágra utal, mely a község területének egy részét 1713-1945-ig birtokló Nádasdy család címerében is megtalálható. A második mezőben található aranyszínű templomerőd képe egy 1528-as eredetű térképen szerepel. A harmadik mezőben található nyolcágú csillag a XVII. század közepén újra benépesülő falu református lakosságának 1683-as pecsétjéről való. A negyedik (ezüst) mező címerképei közül a középső, a középkorban használatos szőlőkacor, a több száz éves múltra visszatekintő szőlőművelést jelképezi. A földművelést szimbolizáló kasza, mely az 1683-as pecséten is megjelenik, a községben nagy múlttal rendelkező mezőgazdasági termelésre utal.