Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Lapáncsa község címere
Nagyítsa ki a képet!

Lapáncsa község

(Baranya megye)

Álló háromszögű a pajzs, kék mezejében alul, vízszintes, ezüst hullámpólyából emelkedő arany vízimalomkerék, melyet a pajzs derékban, a bal oldalon hatágú aranycsillag, a jobb oldalon ezüst, álló, szív alakú hársfalevél kíséri. A hárslevél a német nemzetiség jelenlétét jelképezi, emléket állít egyúttal az egykoron otthonukból kitelepítetteknek is. A hárs az éleslátásnak és életerőnek is szimbóluma. A pálmaág szintén kapcsolódik a valláshoz is, de győzelmi koszorúban is megjelenik.

A kerék felett lebegő helyzetű, csúcsával felfelé állított ezüst ekevas előtt egymáson haránt irányban keresztbetett két aranycsoroszlya.

A címerpajzsot két oldalról egy-egy szárukon alul keresztbetett és aranyboglárral összefogott zöld pálmaág övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves arany szalagon, feketével, nagybetűs felirat: LAPÁNCSA. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Az ezüst hullámpólya a Karasica folyót jelképezi. A víznek nagy szerepe volt a faluban, negatív és pozitív értelemben egyaránt. A falut többször elöntötte, ugyanakkor malmokat hajtott. A kenyérkészítés útját jelképezik: fent a talajművelés eszközei, lent a malomkerék a kenyérlisztre utal.

A hatágú aranycsillag többes jelentéssel bír: címertanban a szerencse és a dicsőség jelképe, egyházi jelképként pedig Szűz Máriát jelenti a kora középkor óta.