Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Lánycsók község címere
Nagyítsa ki a képet!

Lánycsók község

(Baranya megye)

A címer körvonala az 1700-as évek címerfazonját követi. A címer felső körvonala két egymást érintő homorú hullámvonal. Az oldalvonal a Kossuth-címer fazonját követi azzal az eltéréssel, hogy annál hasasabb. Alsó körvonala két-két egymást érintő domború hullámvonal, amely középen a találkozásnál hegyes csúcsban végződik. A címerpajzs vízszintes sávozással három egyenlő mezőre oszlik, amelynek színe zöld-fehér-zöld (fűzöld).

A fehér mező közepén a mező szélességénél nagyobb - szintén fehér - kör alakban két férfi (vörös zekés, kék nadrágban, fekete kalapban és csizmában), vállukra vetett rúdon (heveng) hatalmas szőlőfürtöt tart. A rúd színe fekete, a szőlőfürt aranyszínű.

A két férfi ezüstszínű rácsos talapzaton áll, fejük felett a kör középső szélén fekete színű évszám: 1770. Az alsó zöld mezőben szintén fekete színű évszám: 1991, a mező felső részén középen, a kör alatt.