Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Lajoskomárom község címere
Nagyítsa ki a képet!

Lajoskomárom község

(Fejér megye)

A címer pajzs alakú, melyet aranyszínű növényi ornamentika fon körbe. A pajzs tetején a herceg Batthyány családra utaló korona található. A pajzs közepén a falu alaprajzát jelképező sárga színű "H" - ezüstmezőben - összekötő szárán a három falualapító felekezet templomának tornya látható. A pajzs felső részén kékszínű drapéria búzakalász szegéllyel, alsó záró részén pedig nemzeti trikolórunk helyezkedik el.

A cizellált ornamentika és a korona a községalapító Batthyány családra utal, miként a "H" alak a hercegi címre és a falu eredeti alaprajzára. A kék szín a békét, a búzakalászszegély a mezőgazdaságot jelképezi. A három templomtorony a három falualapító népcsoportot: a katolikus magyarokat, az evangélikus németeket és a református szlovákokat szimbolizálja. A kék-arany színösszeállítás a falu alapszíneit jelzi, ahogy a nemzetiszínű pajzszáró a hovatartozást.