Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Lábod község címere
Nagyítsa ki a képet!

Lábod község

(Somogy megye)

A címer alakja ívelt talpú, háromszögű, zölddel és arannyal hasított pajzsban csokorba kötött, a pajzs szélei felé hajló, jobbról arany, balról zöld 3-3 búzakalász, melyek alatt a búzacsokor kötése felett áthurkolt, sodrott vörös vállzsinóron függő vadászkürt helyezkedik el. A kürtnek a hasítási vonalától jobbra eső része arany, a balra eső része zöld színű. A kürt felett jobbról arany ekecsoroszlya, balról zöld ekevas lebegő formában ábrázolt.

A pajzs felett vörös bélésű, zárt kapujú, oromzatos, öt bástyával ellátott ezüst falkorona látható. A pajzsot jobbról aranymakkokkal megrakott zöld, balról zöld makkokkal arany tölgylombokból álló koszorú keretezi.

A címerpajzsban megjelenő csokorba kötött 6 búzakalász, a tőle jobbra elhelyezkedő ekevas, és a bal oldalán található csoroszlya a település ősi mezőgazdasági jellegére utal. A címerpajzsban a búzacsokor alatt vállzsinóron vadászkürt függ, mely a község újkori történetéhez tartozó, nemzetközileg is ismertté vált tevékenység, a vadászat jelképe. A pajzsot makkokkal díszített tölgyfalevél koszorú öleli, mely a települést övező erdők, az erdőgazdálkodás szimbóluma. A pajzs felett zárt kapujú oromzatos falkorona utal a település egykori mezővárosi rangjára. A címer színei a gabonakalászok aranyát és a környező erdők zöldjét tükrözik vissza.