Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kutas község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kutas község

(Somogy megye)

Kutas község címerének leírása: álló, csücskös talpú pajzs kékkel és ezüsttel négyelt mezejének első, kék mezejében: lebegő, gombos szárú aranykehely, két oldalról egy-egy lebegő, ezüst hatágú csillagtól kísérve; második, ezüst mezejében: zöld dombon álló, stilizált zöld tölgyfa; harmadik, ezüstmezejében: lebegő leveles zöld szőlőfürt; negyedik kék mezejében: lebegő, leveles arany búzakalász, melyet két oldalról egy-egy lebegő, csúcsával felfelé, élével befelé fordított ezüst kaszapenge kísér. A címerpajzsot két oldalról egy-egy, alul szárán összefogott, arany makktermésű zöld tölgyfaága övezi.

A címerpajzs felett lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével nagybetűs KUTAS felirat, előtte és utána 3-3 díszpont.

A mezőgazdaságot a kalász, a kaszapenge és a szőlő jelképezi. A kehely a két csillaggal - már a régi pecséten is címertani jellegzetességű - változatlanul került a címerbe. A hatágú csillag a heraldikában mint címertani alakzat, a szerencse és a dicsőség jelképe. A két pecséten is megjelenő motívum, a fa teljes alakjában, illetve levelekkel jelzetten szerepel. A címer fája tölgyfa, mivel a tölgy kapcsolódik a fák közül leginkább az európai népek természetvallásos mítoszaihoz és művelődéstörténetéhez. Így vált a tölgykoszorú is elterjedt jelképpé, s az ilyen koronaként adományozott polgári erényekért elnyerhető jelképként vonult be a heraldikai díszek sorába is. Ezért ugyanez a motívum övezi a pajzsot is, ezzel a pajzstartó szerepét tölti be.