Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kup község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kup község

(Veszprém megye)

Az Önkormányzat címere: kék doborpajzs, melynek felső éle középtől jobbra, valamint balra kissé ívelt, a címerderékon ezüstszínű pólya szeli át. A pólya feletti részben középen egy vörös színű nyeregtetős ház, rajta középen nagy, ezüst nyolclapátos malomkerék. A ház jobb és bal oldalán egy-egy zöld koronájú öreg lombos fa található. A pólya alatti részben egy szemből ábrázolt tulokkoponya lefelé kanyarodó szarvakkal. A szarvak három darab, szimmetrikusan elhelyezkedő méhkas alakú követ ölelnek át, mely kövek közül a középső lejjebb, a két szélső kissé feljebb helyezkedik el.

A község színei: fehér és kék.

A címer magyarázata: Az ezüstpólya a Bitva-patakot jelképezi, melynek kupi szakaszán három malom is épült, melyeket a címerben található vörös ház malomkerékkel jelképez. A malomépület melletti két fa a Kupi-erdőre utal, melynek szélére épült a falu. A pólya alatt lévő képek a közelmúlt nagy jelentőségű régészeti feltárásaira utalnak.