Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Küngös község címere
Nagyítsa ki a képet!

Küngös község

(Veszprém megye)

A község címere egy háromszögletű, ún. gótikus pajzs, mely két részre osztott, felső része égszínkék, az alsó része hullámzó domborzatú arany. Az aranymező jobb alsó részében búzaszálak, a kék mező bal sarkában háromágú korona helyezkedik el a települést községgé fejlesztő és grófi rangot kapott Kenessey család emlékére. A pajzs tetején középen Kingus királylány stilizált arcképe jelenik meg. A kék szín a község békéjét, valamint az időjárást jellemzi, mivel majdnem mindig kék az ég, míg az aranyszín a község hagyományosan jó búzatermő területeire utal.

Királylány stilizált arcképének megjelenítése a címeren a község történelméből adódik. A település a középkorban királynébirtok volt. Maga a név besenyő eredetű,és Kunigundát jelent. Kunigunda becéző alakja Kingus.

A települést valószínűleg IV. Béla király családjának valamelyik hölgytagjáról nevezték el. A családban IV. Béla leánya és menye viselte a Kunigunda nevet.