Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kunadacs község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kunadacs község

(Bács-Kiskun megye)

Álló háromszögű a pajzs, felső részének kék mezejében aranyfonálból képzett a kunkötést idéző hurok, melynek két szára a pajzsszélekből tűnik elő.

A kunkötés felett lebegő helyzetű, egymáson keresztbetett két ezüstbuzogány oly módon, hogy a buzogányok nyelét a felső hurok elválasztja. A pajzs aljában vörös mezőben lebegő helyzetű, ezüstvirágú, négyleveles arany dohánytő.

Kunadacs község neve a kun hagyományokra utal A kunok egyik fegyvere a buzogány volt, mely eltért a nyugati típusú hosszúkás, szögletes fejűektől, mert gömbölyű volt.

Szintén a kunokra utal a kunkötés, a kötőféken, kötélen furfangosan megkötött hurok, melyet a jószág nem tud kibontani, de veszély esetén vagy szükség esetén a gazda egyetlen rántással eloldotta. (A községben a legrégebbi történelmi időktől napjainkig jelentős az állattenyésztés.) A dohánytő a ma is fontos dohánytermesztésre utal, melynek hagyományai a múltban gyökereznek.

A címeren a mázak, színek a címertan szabályainak megfelelően jelennek meg.

Arany (Nap) értelem, ész, hit, tekintély, erény, erkölcsösség.

Ezüst (Hold) bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség.

Kék (Jupiter) szabadság, szeretet, remény, boldogság, szépség, egészség

(a címerben a jellegzetes kun kék szerepel).

Vörös (Mars) hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség.