Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Külsővat község címere
Nagyítsa ki a képet!

Külsővat község

(Veszprém megye)

A címer egyenes állású, kerektalpú pajzs, kék mezejében nyolcszor jobb haránt barázdált zöld szántóföld halmából arany búzakalász nő ki. A búzakalásztól jobbra ezüst ekecsoroszlya, balra ezüst ekevas lebeg. Mindkét szerszám hegyével felfelé és élével kifelé helyezkedik el. Az ekevas és ekecsoroszlya felett lebegő arany K és V betűk utalnak a község nevére. A pajzs jobb szélén 7, bal szélén 8 zöld levél - mintegy stilizált leveles ág - helyezkedik el.

Külsővat jelenlegi címerét az Önkormányzat az 1772-es községi pecsét alapján terveztette meg. A 18-19. századi községi címerek közös jellegzetessége volt, hogy a paraszti életmód attribútumait ábrázolták, ilyenek voltak például a búzakalász, a szőlőfürt, a gabonakepe, az ekevas, az ekecsoroszlya, valamint a mezőgazdasági munkák további munkaeszközei. Általános volt az is, hogy a község nevére a címerben annak kezdőbetűivel utaltak.