Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kövegy község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kövegy község

(Csongrád megye)

Kövegy község címere függőleges helyzetű, csücskös talpú pajzs. Négyelt (egyszer vágott, ill. hasított), szegélye fekete. A pajzsmező borításai: az 1. negyed kék, a 2. és a 3. negyed sárga, a 4. negyed zöld színű.

A címerképek: a 2. negyedben három aranyszínű stilizált dohánylevél, a 3. negyedben két keresztbe tett dohánykapa rajza látható.

A címer külső díszei: a címerpajzs felett a magyar korona stilizált ábrázolása látható. A címerpajzsot balról zöld-arany, jobbról kék-arany szalagokból álló címerpalást egészíti ki.

A pajzs kék mezője az eget, a zöld mező a feltöretlen szűzföldeket, a sárga a napot jelképezi. A szerszámok és a dohánylevelek az emberek munkájára, a dohánytermesztésre utalnak. A magyar korona a terület királyi birtok mivoltát testesíti meg. A címerpalást szalagjai a pajzs színeit viselik.