Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kovácsvágás község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kovácsvágás község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A címerpajzs csücskös talpú és kék mázú. A pajzs nem osztott, egy címerkép díszíti. A címerkép egy íves halmon hátsó lábairól szökellő (ágaskodó) patás, leszegett fejű szarvasbikát ábrázol, háttérben magányos tölgyfával.

A halomban, középen egy kovácsüllő, a bal oldalán favágó balta látható, melynek nyele hátul keresztezi az üllőt. A halom színe zöld. A tölgyfa törzse, ágai barnák, lombja zöld.

A szarvasbika agancsa, patái ezüstszínűek. Hasa, fara a farka alatt fehér. Teste, feje világosbarna. Nyaka, füle belseje a fatörzzsel megegyező barna.

A kovácsüllő és balta ezüstszínűek, a balta nyele barna. A pajzs alatti hullámzó ezüstszalagban fekete kontúrú kék színű Kovácsvágás felirat olvasható. A pajzs oldalait kék foszlány díszíti, melynek bélése ezüstszínű. A foszlány a pajzs tetejének közepén található nyolcágú ezüstszínű csillag találkozik.

A címer tervezésének alapjául 1740-ből származó pecsétlenyomat szolgált, melyen egy halmon álló szarvas látható, háttérben fával. A balta a település nevében található "vágás" szóra utal a környékre egykor jellemző faszénégetés miatti tarvágásokra.

Az üllő a kovács szakmát, a tölgyfa a települést szegélyező erők domináns fáját jelzi.

A pajzson középen ülő nyolcágú csillag a településre jellemző vallási - református - szimbólum.