Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kötcse község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kötcse község

(Somogy megye)

Álló, háromszögű a címerpajzs, zöld mezejében aranyszegélyű szívpajzs, melyet két oldalról 1-1, a szegélyből növekvő fektetett ezüst hársfalevél kísér. A szívpajzs kék mezejében lebegő Luther-rózsa: zöld kelyhű, fehér, ötszirmú rózsa, közepén fekete latin kereszttel ékített vörös szívvel. A szívpajzs felett lebegő háromágú, nyitott, leveleskorona arannyal. A szívpajzs alatt lebegő arany szőlőfürt két levéllel.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű, íves ezüstszalagon feketével nagybetűs felirat: KÖTCSE. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A címer motívumainak elemzése és értelmezése alapján a szívpajzs közepén központi helyet elfoglaló Luther-rózsa közismerten az egész evangélikusság általános szimbóluma, itt a község túlsúlyban lévő evangélikus hitvallását jelzi. Ez a motívum a rózsa, a szív és a kereszt révén egy rendkívül összetett jelkép.

A pajzson lévő hársfalevél a németséget jelképezi. A hársfa - akárcsak a szlávoknál - szent fa a germán mitológiában. Az azonosság nem véletlen, hiszen a germán törzsek a mai Németország területén sok szláv törzset olvasztottak magukba. A szent fa hagyománya folyamatos napjainkig.

A pajzson megjelenő arany nemesi heraldikai korona utal a község XIX. századi viszonylag nagyszámú kis- és középnemesi lakosságára, mely meghatározó volt a település életének fejlődésére. A szőlőfürt a település jelentős szőlőtermesztésére, borászatára, a dél-balatoni borvidék bortermőhelyi besorolására utal.

A címeren előforduló heraldikai mázak - színek és fémek – jelentései a következők:

színek:

vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség;

kék (Jupiter): állhatatosság, bizalom, ellenálló-képesség, elvhűség;

zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, boldogság, remény, egészség, hűség;

fémek:

arany (Nap): értelem, ész, tekintély, hit, erkölcsösség, erény;

ezüst (Hold): bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség.