Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kótaj község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kótaj község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A címerpajzs, enyhén barokkos kontúrrajzú, felül egyenes záródású, alul csücskös ezüstcölöppel és pólyával középen osztott.

A négy mező színei: (A számozás a heraldika szerint, jobbról, felülről indul.)

1. Vörös

2. Kék

3. Vörös

4. Kék

A címermezők motívumai:

1. Jobbra tekintő, lebegő szarvas, ugró lábakkal, nyakán nyílvesszővel átlőve. A nyakon lévő bunda motívumai: lefelé mutató heraldikai liliomok. Aranymázas. (A szarvas és a liliom motívum az ibrányiak címerén szerepel, más megjelenésben.)

2. Középen lebegő arany napraforgó, mely 16 szirmával a heraldikai napot is szimbolizálja.

3. Lebegő, vízre utaló címerábra: alul három ezüsthullám-sor, melyből szökőkút emelkedik ki, legyezőszerűen, kisugárzó vízpermettel, ezüstszínnel. (Utalás a jelentős ivóvízkészletre.)

4. Lebegő, aranymázas búzakalászcsokor (3 db kalász, szállal, levéllel) középen. Termékenységszimbólum, utalás a táj mezőgazdasági jellegére.

4. Címer-kiegészítések: Címeres pajzsra helyezett páncélsisak nyak- és vállvérttel, aranyszínű, a rostély és a nyakszalag ezüstszínű. Felette lebegő, háromlombú heraldikai korona aranyból, belül vörös.

Sisaktakaró: a sisak kétoldali takarója felül és két oldalt öleli a címeres pajzsot, jobb oldali részén arany belsővel és vörös külső színezéssel, bal oldali részén ezüst és kék színezéssel.

A címert és minden ide tartozó motívumot fekete kontúrrajz határol, a bal oldalon kétszeres vastagsággal.