Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Körösszegapáti község címere
Nagyítsa ki a képet!

Körösszegapáti község

(Hajdú-Bihar megye)

A címer leírása:

Az önkormányzat címere a körösszegi toronyra utal. Magányosan álló torony zárt, bordázott barna ajtóval, felette csukott ablakkal, tetején pedig csillaggal ékesített toronydísz található. A címerkép alsó harmada sötétzöld, felső harmada sötétkék alapon ezüstszínű torony, tetején aranycsillag, körülötte aranymező.

A címer rövid története:

A község címere az 1704-ben készült pecsétnyomóról ismeretes, amelynek körirata: „K.APÁTI PECSÉTYE 1704”. Címerképe a Csáky-uradalom központjában a török időkben elpusztult egykori kishajdú városban, azaz Körösszegen álló erősségre utalhat. Abban ugyanis magányosan álló torony látható ajtóval, felette ablakkal, tetején pedig csillaggal díszített toronydísszel. Tulajdonképpen ezt a címerképet fogadta el Körösszegapáti község önkormányzata az 1990-es évek elején.