Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kópháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kópháza község

(Győr-Moson-Sopron megye)

Kerek talpú pajzson, "Árpád-sáv" mezőben három zöld halom. A középső halmon csőszkunyhó, a két szélső halmon szőlőtőke. A halmok alatt kék színű hullám, melyet a horvát címer szel ketté. A pajzs bal alsó szélén a kápolna, a jobb oldalon a "kicsinyeit vérével tápláló pelikán"; ezen ábrák a kék alsó sáv felett helyezkednek el.

Hazánk, Magyarország címertani (heraldika) szokásainak megfelelően a címert kerek talpú pajzsban helyezte el az alkotója. A címer háttere a hetes felosztású Árpád-sáv, ami négy piros és három fehér sávot jelent. A község címerében - a három piros és három fehér sáv után, a pajzs alján a kék színű hetedik sáv a XVI. században letelepülő horvátokhoz kapcsolódóan az Adriai-tengert szimbolizálja. A címer felső részén a három zöld halom a szűkebb környezetünk dombvidék jellegét emeli ki. A középső halom a "Mátyás kunyhóval" (csőszkunyhó) és a két oldalon egy-egy szőlőtőke ábrázolása a szőlőművelés hagyományát jeleníti meg. A halmok alját szegélyező kék hullám a falut átszelő Ikva-patakot szimbolizálja.

A pajzs közepén a horvát címer 5X5 piros-fehér kockája a horvátországi kötődést jelképezi. A községi címer bal alsó része az ismert kópházi kegyhelyet, a kápolnát ábrázolja. A jobb oldalon - a község régi pecsétlenyomatából ismert - kicsinyeit vérével tápláló pelikán ábrája látható.