Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Komló város címere
Nagyítsa ki a képet!

Komló város

(Baranya megye)

Álló, csücskös talpú a pajzs, vörös mezejében fekete pajzsláb, benne arany bányászkalapács és ék lebeg.

A vörös mezőben ezüsttel, a régi pecsétlenyomatról ismert szakáll nélküli vadember halmon álló figurája. Fején és ágyékán lombkorona. Bal kezével karót tart, melyre termő komlóinda kúszik fel. Jobb keze a csípőjén, mellette egy tőből ágazó háromleveles ág, melyből a középső a jobb könyök magasságáig ér.

A címerkép Komló 18. századi pecsétjéről származik, mely megfelelően szimbolizálta a település névetimológiáját és jellegzetes gazdasági tevékenységét. A falunév eredete a régen nagy jelentőségű komlóhoz, ehhez a vadon termő és igen gyakran termesztett kúszónövényhez kapcsolódik.

A pajzsláb fekete színe a területen található legjelentősebb ásványkincset, a fekete kőszenet szimbolizálja, melynek iparszerű kitermelése 1895-től kezdődik meg.

Ettől az időponttól a település fejlődése szorosan összekapcsolódott a bányászattal, melyre a pajzslábon található bányászkalapács és ék is utal.

Aranyszínük azt a gazdagságot fejezik ki, melyet ez az iparág jelentett a település számára.

A halom, melyen a vadember álló figurája található, a település domborzati adottságait jelképezi. A leveles ágak pedig a várost körülölelő zöldövezetet szimbolizálják.