Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kökény község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kökény község

(Baranya megye)

A címer felső részén mélykék háttérben lévő fehér fonat tipikus horvát motívum, amely a falut alapító nemzetiségre utal. Az 1851-ben kiadott „Magyarország geographiai szótára” is így ír: „Kökény, horvát falu Baranya vármegyében…” Ugyanitt olvasható a következő: „Lakja 496 katolikus. Van itt egy pompás kilátással bíró uradalmi ház, és a szőlő alatt egy jeles uradalmi pincze több ágra oszolva, melyben 50, 100, 150 akós hordók állnak… Bírja a pécsi papnövelde …”

A címer bal oldalát uraló kereszt a falu lakóinak római katolikus hitére utal, valamint arra, hogy a faluval szemközti „Párlognak” nevezett domb és a „Mosztár”-nak nevezett szőlőhegy nagy része egyházi tulajdon volt.

A címer jobb alsó részén lévő két domb a szőlőhegyet, valamint azt a dombot szimbolizálja amelynek oldalába a falu épült. A szőlőfürt és az ekevas arra utal, hogy a települést szőlőtermesztő és földművelő emberek lakták.

A címer alján lévő ezüstcsík a falut ölelő patakokat jelképezi, melyhez szorosan hozzátartozik a malomkerék, hiszen a ma Malom-völgynek nevezett részen valaha két vízimalom működött.