Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kocsér község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kocsér község

(Pest megye)

Kocsér község címere ovális pajzs, amelynek kék mezejét a pajzsfő és a pajzsderék találkozási pontjaitól jobbról és balról a pajzs felső élének középpontjába futó két diagonális ív osztja meg. A kék mező jobb oldalában leveles arany szőlőfürt, balra pedig tölcsérével balra forduló aranykürt látszik. Az ívek alatt, mint egy aranysátor zöld udvarán, enyhén jobbra forduló vörös bélésű kék süveget, kék köpenyt, vörös nadrágot és fekete csizmát viselő vitéz áll. Öve, kardhüvelye és vállszíja vörös, jobbjában ezüstpengéjű kivont kardot emel.

A pajzs, dús barokk aranykártusba foglalt, amelynek domináns elemei jobbról és balról egy-egy fegyverzett oroszlán, fölül és lent pedig stilizált jobbra, illetve balra futó akantuszlevelek szintén aranyból. A keret és a pajzs közötti semleges mező vörös.

A pajzson kilencágú korona található, melynek aranyabroncsán öt rubin, öt levelében pedig szintén egy-egy rubinkő található. A levelek között négy vörös gyöngyű csúcs van. A koronától jobbra és balra az 1877-es évszám látható (fekete színnel), 18 / 77 osztásban.

A címer alatt megtört aranyszalagon a község neve: KOCSÉR olvasható.