Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kisszállás község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kisszállás község

(Bács-Kiskun megye)

Kisszállás címere: beszélő címer, amely a község múltját hivatott reprezentálni. A lófej (téte de cheval) alakú pajzsot középen ezüstmezőben balra lépő, baljában három nyilat szorító, jobbját támadóan előrenyújtó fegyverzett ezüstgriff található. Az alsó zöld mezőben három cölöp mentén szimmetrikusan elhelyezkedve hét (2 – 3 – 2) máltai ezüstkereszt foglal helyet.

A pajzs felső peremén enyhén balra forduló salade típusú ezüstsisak van visiére-rel, melytől jobbra kék és ezüst, balra zöld és ezüst foszlányok omlanak alá. (Mindez heraldikai nézetben.)

A címer hármas tagolásával és a griff által összefogott három nyílvesszővel szimbolizálja, hogy a község három településből alakult.

A griff jelzi egyrészt, hogy a terület az avarkor óta lakott, másrészt, hogy az Orczy család egyesítette egykor a három települést egy birtokban, s az ő címerükben is szerepelt a griff.

Az ezüstmezőben futó vörös pólya a település Árpád-kori megültségére utal, a zöld mezőben – mely a föld termékenységét jeleníti meg – lévő máltai keresztek pedig II. Géza királyra emlékeztetnek, aki a Johannita (Máltai) lovagrendet megtelepítette hazánkban, és akinek a pénze a község határában került elő az egykorú meglétet dokumentálva. A pajzs alakja pedig a hajdani nagy állattartásra céloz.