Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kispáli község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kispáli község

(Zala megye)

A címer álló, kék, csücskös talpú pajzs. A pajzstalpon zöld hármashalom. A pajzsközépen balra kinyúló, három arany búzaszálat tartó levágott arany kar ezüst kézfejjel. A pajzsfej közepén előtűnő arany napkorong.

A nap mint a búzaszálak a termékenység, a gyarapodás, az erő szimbóluma. Megjelenik még a makk a tölgyfalevéllel, ez utal a természetes környezetben lévő lombos erdőre, de a makk jelképesen a termékenység, bőség szimbóluma. A lombos fa nemcsak a természetes környezetre utal, egyetemes szimbólum, az élet, a megújulás, növekedés jelképe. A címer színei a kék, a zöld a természet színei, a békét, termékenységet is jelenthetik, az arany és az ezüst a színeken megjelenő heraldikai mázak.

A zöld domb jellemző magyar címerkép, a stilizált kispáli harangláb mint az épített emberi környezet szimbóluma szerepel a címeren. A benyúló emberi kar a búzakalászokkal szintén jellemző heraldikai kép, de itt utal az emberre, konkrétan a Kis Pálra, a mindenkori kétkezi munkára, a teremtő emberi erőre, ami nélkül nem létezik a gyarapodás.