Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kecel város címere
Nagyítsa ki a képet!

Kecel város

(Bács-Kiskun megye)

Álló, háromszögletű a pajzs, kék mezőjében hármas zöld halom.

A halmokon Isten Báránya (Agnus Dei) jobb felé lépdel. Fejével visszafordulva kitekint a képből. Színe arany. Jobb lábát felemelve vörös keresztes, kétszárnyú körmentei zászlót (feltámadási zászlót) tart. A bárány feje felett hétágú aranycsillag lebeg.

A címerpajzsot ötágú, nyitott, ékkövekkel díszített, heraldikai korona fedi. A pajzs alatt kék szalagon aranybetűkkel a város neve olvasható.

Mint ahogy harmadnapra, húsvét vasárnap virradóra, Jézus Krisztus ("az Isten Báránya" Agnus Dei) a halottaiból feltámadt, úgy támadt fel a több évszázados tetszhalálból Kecel települése és közössége. A címerkép ezt az újjászületést szimbolizálja. Mindez az itt lakó emberek szorgalmának, munkájának, kitartásának gyümölcse. Újratelepítéskor a címerben szereplő hármashalommal jelölték Kecel határait, melyből egy fennmaradt az utókornak. Kecel 1993 óta város. A címert díszítő korona a városi rangra utal.

A hétágú csillag a tökéletességre való törekvést, a háttér a kék eget szimbolizálja.