Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Katymár község címere
Nagyítsa ki a képet!

Katymár község

(Bács-Kiskun megye)

A község címere: csücskös talpú pajzs, melyen a címerkép az "angyali üdvözlet" szentírási jelenetét (Lc. 1,26-38) ábrázolja: zöld falú szobabelső, feketével és arannyal sakkozott padozattal, jobbra vörös ajtókerettel, melyen ezüst felhőfoszlányokba burkoltan imára kulcsolt kezű, kiterjesztett szárnyú, vörös hajú, ezüstruházatú angyal tűnik elő, a pajzsfő közepén tíz sugárral kiáradó aranyglóriában természetes színű vadgalamb lebeg kiterjesztett szárnyakkal, a képmező bal oldalában vörös keretes és keresztlécezetű kék ablakot részben takar egy vörös rojtozatú ezüstfüggöny. A cölöp vonalában a pajzsderék magasságáig vörös, rojtos csücskű párnán kék ruhás és fátylas nőalak térdel jobbra fordulva imára kulcsolt kézzel az angyalra irányuló tekintettel, a fátylát vörös és ezüstszegély díszíti, fejét aranyglória övezi.

A címer csonka, ugyanis sem sisak, sem foszlányok nem díszítik. A kép - a hagyomány szerint - egy ősi templomi zászlóra festett ábrázolás; heraldikai megoldások az eredeti kép színezéséhez igazodnak. Katymár keresztény múltja és jelene indokolja e címerkép használatát.