Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kapuvár város címere
Nagyítsa ki a képet!

Kapuvár város

(Győr-Moson-Sopron megye)

Címere álló, csücskös talpú, kékkel és vörössel hullámosan vágott reneszánsz pajzs. Felső, kék mezejében ezüstvár emelkedik, a jobb és a bal oldalán kiszögellő védőfalán egymás alatt három-három fekete lőrés van; a nyitott kapu felett, melynek felső harmadában fekete zuhanórács látható, négyormú ostrompárkányzat helyezkedik el. Ezt az egész védművet vörös tető fedi, melynek közepéből (a cölöp helyén) egyablakú, vörös tetőzetű ezüsttorony növekszik, csúcsán aranykereszttel.

A vártól jobbra és balra aranycsúcsú ezüstrúdon kifelé egy-egy nemzeti (vörös-ezüst-zöld) zászló lobog. A vár tornya és a zászlórudak között pedig egy-egy hatágú ezüstcsillag lebeg.

Az alsó, vörös mezőben középütt egy ezüst harci dob keresztbe helyezett dobverőkkel, tőle jobbra ezüst kétélű kard, mely alatt fekete agyú ezüstpisztoly, ez alatt pedig három (1-2) ezüst ágyúgolyó, tőle balra ezüstfokos (vagy harci szekerce), ez alatt pedig balra forduló ezüstágyú lebegnek.