Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kaposszekcső község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kaposszekcső község

(Tolna megye)

A község címerének leírása:

A címerpajzs a címertani pajzsformák koronkénti változásának megfelelő formájú, alul hármas lekerekítésű doborpajzs.

A pajzsmezőt egy felfelé dongás egyenes körvonal két heroldalakra; felső 5/7 részre és alsó 2/7 részre osztja a címert.

A pajzs körvonalát arany fémszín szegélycsík határolja. A pajzs felső 5/7 részét adó mező színmáza kék, míg az alsó 2/7 részt adó mező színmáza zöld alapszínű.

A korai időszakra visszavezethető helytörténeti pecsétnyomat pecsétképeit is megjelenítő címer hat (6) címerképet tartalmaz.

A címer közepén és a címer alsó felfelé dongás mezőjében álló, előrelépő egész emberalak fején kalapot, jobb kezében szekercét, bal kezében arató sarlót tart. Színmáza ezüst fémszínű.

A pajzs heraldikai jobb oldalán felül látható nap égitest kör alakú és tizenhat sugarú. Arany fémszínű. A pajzs heraldikai jobb oldalának közepén álló fa lombozata aszimmetrikus és stilizált. Világoszöld színű. A fa törzse és gyökerei arany fémszínűek.

A pajzs heraldikai bal oldalán felül látható hold újholdsarlója ezüst fémszínű. A heraldikai bal oldal közepén álló búza gabonaszál arany fémszínű. A középső, lekerekített pajzstalpban található három hullámos pólya ezüst fémszínű. A helységnévvel ellátott szalag a címernek nem tartozéka, csak az eredeti címer megjelenítésére szolgál.