Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kamut község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kamut község

(Békés megye)

A pajzsmezőben középen két egymással szemben álló oroszlán látható, felemelt jobbjukban 1-1 "csokorba" formált búzakalászt és egy kettős keresztet tartanak. A három búzakalász jelképezi a község fő megélhetését biztosító mezőgazdaságot, a hármas szám pedig a település történelmi részeire utal: Nagy-Kamutra, Kis-Kamutra és Gyúrra, ahol úgyszintén a mezőgazdaság volt a fő megélhetési lehetőség, ezen belül is a gabonatermesztés, egészen a honfoglalástól kezdve napjainkig.

A kettőskereszt szimbolizálja a magyarság keresztény voltát, a kereszténység kitartó erejét. Kamuton, írásosan bizonyítottan már 1295-től jelen volt a kereszténység.

Az oroszlán jelképezi az erőt, a bátorságot, a szülőföldhöz való szenvedélyes ragaszkodást, és utal arra is, hogy Békés megyéhez tartozunk, ugyanis Békés megye címerében is megtalálható az oroszlán.

A vékony, kék sáv a Kamuton áthaladó Kondoros-völgyet (másképpen Nagy-völgyet) jelképezi, amely a régi időkben és jelenleg is jelentősen befolyásolja a falu arculatát. A pajzson található három lombos koronát is a Kamuthyak címeréből származik.

A színek jelentése:

A zöld a település megélhetését nyújtó mezőgazdaságot, a községgé válás előtti Gyúr- és Kamutpusztát jelképezi.

Az arany a hit, az erény és az erkölcsösség megjelenítője.