Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kál nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Kál nagyközség

(Heves megye)

Kerek talpú pajzsban zöld pajzsláb, vágva ezüstcsíkkal, benne évszám: 1331, fölötte kék mezőben három aranyló búzakalászt tartó jobb kézfő, fölötte sugárzó aranynap. A pajzson a nap koronáján álló, balra néző, karmai közt szablyát tartó, repülni akaró arany turulmadár. A pajzs alatt "Kál" felirattal aranyszalag.

A turul a honfoglalással való kapcsolatunkra utal, jelképezi magyarságunkat. A három búzakalász az 1771-ből való pecsétlenyomatból került a címerre, Kál ugyanis megőrizte agrár jellegét. A búza az állandóan újjászülető élet szimbóluma. A 3-as szám az isteni rendet, tökéletességet szimbolizálja.

Az 1331-es évszám Kál első okleveles említését örökíti meg. Az ezüstcsík a község Tarnához való kötődésének kifejezője.

A Nap az ajándékozó napsugarakkal a termékenyítő erő szimbóluma. A szablya a harc, a védelem jelképe. Az itt élő lakosságnak gyakran kellett fegyvert fognia. Az ég a végtelenséget, a tisztaságot jelenti, a mező pedig a földrajzi környezetre utal.