Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kakucs község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kakucs község

(Pest megye)

Kék színű, finoman ívelt, csücskös talpú pajzs a címer. A pajzs középső, függőleges tengelyében, a pajzstalp közepén lévő zöld füves dombon háromágú, zöld lombú tölgyfa áll. A fa természetes színű törzsének két oldalán egymással szimmetrikusan elhelyezett, kifelé forduló, könyékben hajlított kar látható. A bal felőli ezüstszínű, páncélos kar szablyát, a jobbról lévő vörös ingujjas kar pedig három aranyszínű kalászos búzát tart.

A tölgyfa lombkoronája felett, jobbról, a fa csúcsa felé szálló aranyszínű méhecske, balról pedig, ezzel szimmetrikusan, egy ezüst félhold helyezkedik el.

A Kakucs történetében meghatározó szerepet játszó két nagybirtokos címerpajzsának megfelelően kék színű pajzs nagyobb hányadát elfoglaló tölgyfa az újjáépült község első pecsétjének eleme, így a községi autonómia jelképe. Ennek három ága a falu történelmének fő korszakaira (az ismeretlen középkorra, a Grassalkovichok késő feudális időszakára és a község - Liebner család megjelenésétől napjainkig tartó - polgári korszakára) emlékeztet.

A községi autonómiát szimbolizáló fa törzsét két kifelé forduló kar óvja, melyek közül a páncélos kar a hatalmi szférában jeleskedő Grassalkovich, a búzakalászokat tartó pedig a honi és helybéli agrárfejlődést ösztönző Liebner család jelentőségére utal. A Grassalkovich család címerében lévő ezüst félhold a falu felemelkedésére, a Liebner-címerben fontos helyen álló méhecske a falu lakóinak szorgalmára és a tenni akarására céloz.