Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kakasd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kakasd község

(Tolna megye)

Címere egyenesen álló, csücskös talpú pajzs, bal haránt irányú osztással. A pajzs alapszíne kék. A bal haránt irányú osztás jobb oldali részében, a pajzsfő elején jobbra néző, két lábon álló aranyoroszlán látható. A bal mancsában szőlővesszőt tart, melynek végén egy arany szőlőfürt látható. Az oroszlán lába alatt, a pajzstalp felső vonalában vízszintes irányú, ezüstszínű, három hullámból álló keskeny sáv van.

A bal haránt irányú osztás piros színű.

A pajzsderék és a pajzstalp bal oldalán zöld domború íven jobbra néző, aranyszínű kakas áll. Csőrében arany szőlővessző látható, a végén arany szőlőfürttel.

A címerpajzs felett jobbra néző, álló csőrsisak. Tetején egyszerű, gombos, ötágú sisakkorona. A sisak kék, a sisakkorona aranyszínű.

A bevágott szélű, levélszerű sisaktakaró kék, illetve piros, az ívelő, átfonódó sisaktakaró rész zöld.

A címer alatt lévő szalag arany, rajta fekete betűkkel a község neve: KAKASD.

Az egyenesen álló, csücskös talpú pajzsot körbeveszi a KOKAS vitéz, köznemesi család lovagi toll díszeivel övezett csőrsisak.