Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Kajászó község címere
Nagyítsa ki a képet!

Kajászó község

(Fejér megye)

A címer álló helyzetű, háromszögletű pajzs. A címerpajzsot jobb haránt irányban egy ezüstpólya osztja ketté. A pólya felett kék, alatta zöld pajzsmező.

A kék pajzsmezőben egy lebegő, ősz hajú és ősz szakállú Szent Péter áll, feje felett aranyglóriával. Jobbjában aranykulcsot tart, és bal kezében egy aranymérleget. Szent Péter ezüstruhát visel, jobb válláról átlósan egy redőzött veres köpeny húzódik a derekáig.

A zöld pajzsmező közepén egy lebegő honfoglalás kori magyar öltözetet viselő, vitéz látható. Ruházata veres galléros, és alul veres szegélyes, térden alul érő ezüstköpeny. A kék nadrág a barna csizma szárába van betűrve.

A vitéz derekán, a jobb oldalon: aranycsatos barna övről, két keskenyebb barna szíjon, egy barna tarsoly lóg le.

A vitéz fején veres hajtókájú, aranyvégű süveget visel; valamint két varkocsba fogott fekete haját egy-egy aranykorong díszíti. A vitéz könyökben hajlított jobbjában három, aranyhegyével fölfelé álló fekete nyílvesszőt tart. Másik kezével bal vállára vetett aranymarkolatú fekete íját fogja.

A címerpajzsot kívülről búzakoszorú díszíti.