Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Jósvafő község címere
Nagyítsa ki a képet!

Jósvafő község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Álló, csücskös talpú, vörössel és kékkel hasított, (heraldikailag) jobb oldalon a pajzsfőben négyes, ún. "cseppkő-vonallal" ezüsttel vágott pajzs, amelynek vörös mezejében arany tornai vértő-csokor, bal oldali kék mezejében pedig jobbjával aranyvirágot, baljával arany búzakalászt tartó, természetes férfialak látható. A pajzson vörös-kék tekercs, amelyen Torna vármegye aranycsőrű, -lábú és -koronájú, vörös nyelvű, jobbra néző ezüstsólyma áll. A pajzs alatt szalag lebeg JÓSVAFŐ felirattal.

A szalagra a település nevével azért van szükség, hogy addig is, amíg a címer képileg nem rögzül, segítse a település és a címer azonosítását.

Mindent összevetve: ez a címerváltozat azt mondja el a szemlélőnek, hogy Jósvafő, a történeti Torna vármegye faluja, vállalja a paraszti munkát folytató, de a szépet is meglátó ősöket, és olyan természeti értékekkel rendelkezik, amelyeken a jövője is alapulhat.