Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Jenő község címere
Nagyítsa ki a képet!

Jenő község

(Fejér megye)

A község címerének egy régi, 1861-ben készült pecsét ábrázolása, valamint a községnek a régi pecsét által is igazolt kuriális jellege adtak támpontot.

A címeren középkék alapszínű pajzsformában arany szőlőtőke látható két oldalról természetes színű szarvasaganccsal övezve. A szőlőtőke körül seregélyek találhatók. A szőlőtőke a község legjelentősebb gazdasági ágára, a szőlőtermelésre utal, a szarvasagancs pedig a vadgazdálkodásra. A pajzsformát mindkét oldalon aranyszínű levél formájú külső dísz övezi, mely a bal oldalon felül piros, a jobb oldalon felül kék levéldísszel egészül ki. A pajzsforma felett sisak és korona látható a klasszikus heraldika szabályai szerint.

Szarvasagancs: erdei gazdálkodásra, vadászatra és erdőgazdálkodásra utal, amelyet itt folytattak a községet körülölelő, napjainkra már egyre jobban ritkuló erdőkben.

Sisakdísz vagy takarók: a sisakdíszt a sisakhoz erősítő csavarok elrejtésére használták, amelyeket különböző színű szövetdarabokból fontak. Ez a díszítés az idők folyamán levélszerű kiképzésűvé vált.

A címer színszimbolikája:

A színek a bennünket körülvevő természet termékeny színei.

Sárga: az aranyló nap által érlelt sárga búzatábla.

Kék: a vizek és a felhőtlen égbolt tiszta kék színei.

Piros: a vér és az élet színe.