Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Jászszentlászló község címere
Nagyítsa ki a képet!

Jászszentlászló község

(Bács-Kiskun megye)

Jászszentlászló község szívpajzsán (11x7,3cm pajzs alakú) a jászkunok védőszentje, a helyi katolikus templom oltárképéről ismert vízfakasztó Szent László király alakja szerepel. (Szt. László szül.: 1040 körül - 1092. 1077-től magyar király, 1092-ben avatták szentté.) A monda szerint egy erdélyi hadjárat alkalmával a sziklából vizet fakasztott szomjazó katonái számára.

A nagy címer (20x16,2cm pajzs alakú) a község lakosságának fő megélhetését biztosító, a helyi táj jellegzetességei találhatók (vízszintes, kétosztású pajzs). A sárga szín a búzamezőt, a zöld a futóhomokot megkötő erdőségeket szimbolizálja, a kettőt világoskék hullámos vonal választja el, szimbolizálva a helyi vizek, csatornák jelentőségét.

A címerpalástot zöld növényi motívum alkotja, mely körbe öleli az egész címert, balról fehér akác (melynek a homok megkötésében van szerepe), jobbról szőlő (egyik legfontosabb termesztett növény) szerepel.

E két növényi motívumot köti össze a "Jászszentlászló" felirat és az 1873-as évszámot (a község alapításának éve) tartalmazó szalag.