Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Jásd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Jásd község

(Veszprém megye)

Kékkel és arannyal hasított doborpajzs elülső mezejében fönt: lebegő arany lándzsacsúcs, alatta: élével előre néző ezüst fejszefej; a hátsó mezőben: hegyével felfelé, élével hátrafelé forduló kék ekevas. A pajzs szegélye – színváltással – arannyal és kékkel borítva.

A címerpajzs 7:8 oldalarányú téglalapból lett kialakítva, mely aránytól nem szerencsés eltérni. Ugyanezen lépték szerint 1/4 egységnyi széles a szegély, amelyet befelé kell mérni a pajzson.

A címer magyarázata:

A lándzsacsúcs, mint Sárkányölő Szt. György attribútuma, a község területén a középkorban virágzó híres bencés apátság emlékét idézi, mely apátságnak Szt. György volt a védőszentje. A fejsze és az eke a falu hagyományos régi foglalkozását, az erdőkiélést és a földművelést, rajtuk keresztül a megélhetést adó fáradságos munkát jelképezik. A címer borításai közül a kék szín a községet a XVIII. szd. közepén újjátelepítő szlovák ajkú lakosság őshazájának kéklő hegyeire és a természet romlatlanságára emlékeztet, az arany és az ezüst az értékteremtő emberi munkára és a szorgalom által méltán kiérdemelt hírnévre utalnak.