Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Izmény község címere
Nagyítsa ki a képet!

Izmény község

(Tolna megye)

Álló, háromszögű pajzs zölddel és arannyal hasított mezejében alulról a pajzs közepéig feltolt, egyenes oldalú kék ék. A felső zöld mezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó három /2:1/ ezüst hárslevél. A felső aranymezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó /2:1/ zöld szőlőlevél. Az alsó kék mezőben lebegő helyzetű, emberarcú arany Nap, melyet balról jobbra fordult, emberarcú növekvő ezüst Hold kísér. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs felirat: IZMÉNY. A településnév előtt és után egy-egy díszpont található.

Izmény Tolna megyei kisközség a Dunántúl déli részén. Tolna és Baranya megye határán, a Völgységben található ún. zsákfalu. Kedvező a városokhoz való közelsége, hiszen Bonyhád 18 km-re, Szekszárd 40 km-re található.

A lakosság átlagos száma: 585 fő. Létszám szerinti kisebbségben az evangélikus vallású, ki nem telepített német nemzetiségűek és a Felvidékről áttelepített református vallású magyarok vannak. A lakosság többségét a római katolikus vallású bukovinai székelyek alkotják.