Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Iszkaszentgyörgy község címere
Nagyítsa ki a képet!

Iszkaszentgyörgy község

(Fejér megye)

A címerpajzs álló helyzetű háromszögű pajzs. A pajzsmező veressel és kékkel hasított. A pajzs alját egy aranyék harmadolja. A jobb oldali veres pajzsmezőben zöld halomból három arany búzakalász nő ki. A veres pajzsmező felső részén stilizált ezüst ekevas és csoroszlya lebeg. A bal oldali kék pajzsmezőben zöld halmon két lábon ágaskodó ezüstlovon, ezüstpáncélú lovag. A lovag bal oldalán kerek talpú veres pajzs függ. A veres pajzs közepén egy nyolccsücskű (máltai) kereszt lebeg. A lovag jobbjában zászlós lándzsát tart. A veres zászlót ezüstkereszt négyeli. Az alsó arany pajzsmezőben egy szőlőfürt lebeg, jobb és bal oldalán egy-egy szőlőlevéllel.

A címer a község régi pecsétjében szereplő elemek felhasználásával készült. Kifejezi a település egykori mezőgazdasági jellegét, utal a virágzó szőlőkultúrára, és őrzi a falu történetéhez tartozó Szent György-legenda jelképét.