Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Istvándi község címere
Nagyítsa ki a képet!

Istvándi község

(Somogy megye)

A címer közepén vízszintesen vágott címerpajzs, alsó mezője kék mázú, amelynek alsó harmadában öt zöld domb helyezkedik el, ezzel mintegy utalva a település kialakulására vonatkozó leírásokra, melyek szerint Istvándi kezdetben öt dombra épült.

A mező felső kék színű részében középen vörös nyolcküllős kocsikerék helyezkedik el, mely a cigányság hagyományos jelképe, s utal e népesség indiai (punjabi) eredetére, hisz a kerék Indiában ma is használatos ősi jelkép.

A felső mezőt középen hasítás osztja ketté. A bal felső vörös mázú mezőben találhatók a község vallási életére utaló jelképek, a reformátusok aranyszínű kelyhe, felette a katolikusok aranyszínű stilizált, rövid alsó szárú, ívelt oldalú keresztje.

A jobb felső zöld mázú mezőben a lakosság ősi foglalkozási ágára, a mezőgazdaságra utal a hegyével felfelé mutató ezüstszínű ekevas, amely jelkép a község régebbi pecsétábrázolásaiban is előfordul.

A címer alatt felfelé nyíló ívelt szalagban a község neve olvasható.