Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Ikrény község címere
Nagyítsa ki a képet!

Ikrény község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A címerpajzs alakja szimmetrikus, oldalai párhuzamosak, felül az oldalakra merőleges, alul félkörívben zárul. Vízszintes vágás középen két mezőre osztja a pajzsot.

A felső pajzsmezőben a kastély és a magtár épület között található barokk kapuboltozat stilizált, egyszerűsített alakja látható. Túl azon, hogy e kapunak helytörténeti jelentősége is van, szimbolikus tartalmat is hordoz: fogadókészség, vendégvárás, vendégszeretet, nyitottság és minden egyéb, amit egy nyitott kapu szimbolizálni tud.

Színe: vörös háttérben lebeg az arany(sárga) nyitott kapu fekete kontúrral.

Az alsó pajzsmezőben a települést és határát közrefogó két folyó (Rába és Rábca) látható kék színben. Heraldikailag ez a mező pólyaként is felfogható. A vízből kiemelkedő gazdagon termő földre utal az arany(sárga) szín, rajta három buja vízinövénycsomóval (zöld szín), melyek jelenthetnek valamilyen kultúrnövényt is (búza, árpa stb.). A három a teljességet szimbolizálja, akár profán, akár vallási értelemben.

A címerpajzs felett, szorosan zárva a magyar Szent Korona stilizált formában látható, összhangban az egész címerpajzzsal. A koronában lévő vízszintes mező zöld, az erre merőleges mező vörös színű.

A címerpajzs alatt „IKRÉNY” felirat aláhúzva, valamint egy szélesített mező látható. Az „IKRÉNY” név bodoni betűtípus, függőlegesen nyújtva.