Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Horvátzsidány község címere
Nagyítsa ki a képet!

Horvátzsidány község

(Vas megye)

Zöld mezőben jobbra néző lebegő ekevas, melynek hegye mögött keresztbe tett kasza, alul három búzakalász.

A szimbólumok jelentése:

Hagyománytiszteletéről tett tanúbizonyságot a képviselőtestület azzal a döntéssel, hogy a 19. században használt, 1906-ban megújított pecsétmotívumokat helyezte címerpajzsra. A kasza és az ekevas a földművelésből élő hajdani jobbágyközösségek tipikus kifejező jelvényeként Zsidány község régi pecsétjeiben is szerepelt.

Horvátzsidány már az Árpád-korban létezett. Nevének említésével 1225 óta találkozunk az oklevelekben. Első pecsétjeit a 18. századi úrbéli iratokon találjuk meg.

A 23 mm átmérőjű, negatív vésetű pecsétnyomó középmezejében lebegő ekevas hegye fölött keresztbe tett kaszát láthatunk.

Körirata: SIGERSTORFT 1762.

Az 1906-os községi névtörzskönyvezés alkalmával a település vezetői éltek a lehetőséggel, és a régi történeti szimbólumot címerpajzsba emelték, amely a tanácsrendszer bevezetéséig volt használatban. 1950-ben a belügyminiszter rendeletileg tiltotta be a községi címerhasználatot. Nem lehet csodálkozni azon, hogy a régi szimbólumok fél évszázad alatt kiestek a köztudatból.

A község 1950-ig Sopron megyéhez tartozott, ekkor a csepregi járás községeivel együtt csatolták Vas megyéhez.

A rendszerváltozás után a képviselőtestület a régi címer megújításáról döntött.