Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Horvátlövő község címere
Nagyítsa ki a képet!

Horvátlövő község

(Baranya megye)

Az önkormányzat címere osztott, felül vörös színű domborpajzs, a jobb oldalán egyfürtű ezüstszőlőtő, a bal oldalán két ezüstkalász nő ki. A kettő között álló, élével balra fordított ezüst ekevas lebeg. Alul zöld színű gyep mezőből alkotott talaj. Színek: vörös-zöld-ezüst.

Horvátzsidány község

A címeren zöld mezőben jobbra néző lebegő ekevas, melynek hegye mögött keresztbe tett kasza, alul három búzakalász.

Hagyománytiszteletéről tett tanúbizonyságot a képviselőtestület azzal a döntéssel, hogy a 19. században használt, 1906-ban megújított pecsétmotívumokat helyezte címerpajzsra. A kasza és az ekevas a földművelésből élő hajdani jobbágyközösségek tipikus kifejező jelvényeként Zsidány község régi pecsétjeiben is szerepelt.

Horvátzsidány már az Árpád-korban létezett. Nevének említésével 1225 óta találkozunk az oklevelekben. Első pecsétjeit a 18. századi úrbéli iratokon találjuk meg.

A 23 mm átmérőjű, negatív vésetű pecsétnyomó középmezejében lebegő ekevas hegye fölött keresztbe tett kaszát láthatunk.

Hosszúhetény község

Álló, csücskös talpú a tárcsapajzs, melynek felső széle a haránt levágott sarkokat középen domború hullámvonallal köti össze.

A vörössel és ezüsttel hasított pajzsmezőben arannyal és kékkel hasított behajló sátor található.

A jobb oldali aranymezőben zöld, lebegő, leveles szőlőfürt helyezkedik el. A kék mezőben alul arany hullámos pólya, melynek felső éléből kinövő zöld hármashalom minden halmán kinövő arany búzakalász látható. A középső halom a két szélső fölé emelkedik. A jobb felső vörös mezőben lebegő ezüstrózsa, a bal felső ezüstmezőben lebegő vörös rózsa helyezkedik el.

A címert tervező grafikus, a komlói Kováts Ferenc a település pecsétje alapján készítette el Hosszúhetény község címerét. A jobb és bal felsőben lebegő stilizált rózsák a hosszúhetényi Nagymezőn található szigorúan védett növényt, a vadon élő bánáti bazsarózsát ábrázolják. A leveles szőlőfürt utal a középkor óta a településen folytatott szőlőtermesztésre és bortermelésre.

A hármashalom elterjedésében fontos szerepet játszik, hogy a 3-as a legfontosabb szakrális szám. Ezen túlmenően Hosszúhetényt északon a Hármashegy határolja. Az érett kalászban a munka, ezen keresztül pedig maga az ember jelenik meg.