Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Homokkomárom község címere
Nagyítsa ki a képet!

Homokkomárom község

(Zala megye)

A címerpajzs formája a 14. században divatba jött kerek talpú vagy doborpajzs, de az úgynevezett szívpajzshoz is hasonlítható. Oldalai enyhén íveltek, felső sarkai vágottak. A címerpajzs borítása máz. Színei: vörös, kék, zöld és arany, melyek megfelelnek a klasszikus heraldikai színvilágnak. A pajzs egyenesen áll. A pajzsmező egyenes vonallal, aranyszínnel, vagyis fémmel három részre tagolt, tehát vágott és hasított is egyben, szegélye szintén aranyszínű. A címer jobb oldali, felső tagolásában, vörös mezőben, egy háromlombos aranykorona helyezkedik el, mely gyakran használt motívum a címereken. A címer bal felső tagolásában szerepel egy stilizált aranyszínű szőlő motívum zöld mezőben, mely a föld termékenységét és a bor bőségét hivatott jelképezni, és egyben Homokkomárom egyik jellegzetessége. A címerpajzs alsó és egyben legnagyobb harmadában szerepel Homokkomárom fő nevezetessége: a templom, melyhez kolostor is tartozik, kedvelt kiránduló, zarándok- és kegyhely. A templom természetes színnel, aranykontúrral zöld dombon, kék mezőben látható, mely a valós környezetet jelképezi. A leegyszerűsített körvonal is árulkodik a templom szépségéről.

A címerpajzs közepén, a tagolások találkozásánál kör alakzatban helyezkedik el aranymezőben egy Mária-szimbólum, mely a templom mennyezetén lelhető fel. A kör alakzat széle bélyegszerűen csipkézett, a közepén álló betűlogóból kiolvasható a Mária név, a betűk felett egy ferde kereszt látható.

A címerpajzs külön értéke az egyszerűség. A leegyszerűsített és közérthető címerképek, a tiszta színek és az aranyszegély teszi egységessé és egyszerűvé a címert.