Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Himesháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Himesháza község

(Baranya megye)

Himesháza címerének kialakítása, megjelenése, két régebbi a településnek Franz Wilhelm Nesselrode /1703-1732/ és Georg von Klimo /1751-1777/ pécsi püspökök által adományozott címerek összevonásából alakult ki.

A korábbi datálású címer úgy nevezett bolgárpajzsából él tovább a főmotívum, míg a későbbi címerből a forma került felhasználásra.

Az új címer egy kissé lekerekített oldalú háromszögű pajzsot ábrázol, benne kék alapon harántosztottan a jobb felső saroktól a bal alsó rész kétharmadáig húzódó fehér színű osztás látható, felfelé mutató vörös nyílvesszővel. Az előkelőbb jobb oldali kék mező alsó harmadában aranyszínű osztás, vágás, a pajzs felett aranyszínű sisakon aranyszínű korona és két kékszínű kiterjesztett szárny található. /A címer részeinek megnevezésénél, a fő motívum pajzs dominál, a pajzsot vivő szemszögéből./

A címer kék alapszíne a végtelenség útját, a nyugalmat és a bölcsességet jelképezi. A benne lévő fehér harántosztás színe a halál és újjászületés, a lelki nyugalom, a lelki energia forrásának a jelképe. A nyíl vörös színe az életet, a halhatatlanságot jelzi. Formája az ég és föld közötti különbséget szimbolizálja, isteni erő jelképe, mely mutatja az utat, hol kell keresni a boldogulást. A jobb oldali kék mezőben az aranyszín is ezt erősíti meg az isteni hatalom, a halhatatlanság jeleként. A forma, melyet egyfajta híd jelképeként értelmezünk, jelenti a föld és a mennyország közti utat, az átkelést a földről a mennybe, a földi életből a halhatatlanságba.

A címer felett lévő aranyszínű sisak a hagyományos címerábrázoláson túl utal XVIII – XIX. századi Himesházára, mint katonai körzeti központ. A környező falvak kötelesek, voltak katonai porciókat adni: széna, zab, pénz stb. formájában a beszállásolt katonák eltartására.

A sisakrostélyban lévő piros szín a vér, a háború, a földi hatalom jelképe.

Az aranyszínű korona, mely az eddigiek fölé emelkedik, színével, formájával, helyével is jelképez: külső-belső erőt, az egyházi áldást, isteni ajándékot, az égi hatalom kiteljesülését.

A korona mögött kiemelkedő kékszínű kiterjesztett szárnyak az állandó mozgás, a győzelem, a szabadság szimbolizálása mellett jelképezi a lélek könnyűségét és mennybemenetelét.