Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Hetyefő község címere
Nagyítsa ki a képet!

Hetyefő község

(Veszprém megye)

Hetyefő község címere álló, háromszögű, vízszintes ezüst hullámpólyával vágott pajzs. A felső, vörös mezőben lebegő helyzetű arany apostoli kettőskereszt. Az alsó, zöld mezőben lebegő helyzetű, egy tőből két oldalra és lefelé ágazó három arany tölgyfalevél, köztük egy-egy makkterméssel. A címerpajzsot két oldalról egy-egy, szárán alul keresztbe tett és hat-hat kalászból álló búzakoszorú övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével a nagybetűs felirat: HETYEFŐ. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A természeti adottságokat idéz a Vörös-vizet szimbolizáló hullámpólya a hozzá, illetve mellérendelt vörös színnel. Helyet kapott az itt őshonos tölgy, amely az erdészeti tevékenységet is jelzi. (A tölgy a legrangosabb címernövény, már az ókorban is szent faként tisztelték, a római győzelmi koszorút is a tölgylevelek adták. Romolhatatlannak vélt kemény fája lévén lett az erő, a kitartás, a győzelem, a rendíthetetlen jellem jelképévé.) A mezőgazdasági tevékenységet a búzakalász jelzi. A lakosság katolikus vallására, valamint az egykori egyházi birtokviszonyokra utal az apostoli kettőskereszt. Megjelenítése azért fontos, mert a vallásos hit erős közösségteremtő és megtartó erő, szerepe jelentős a lakosság, a község életében.

A címertervek a vörös, ezüst és zöld színek egymáshoz rendelésével egyúttal nemzeti színeinket is idézik.