Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Herend város címere
Nagyítsa ki a képet!

Herend város

(Veszprém megye)

Az önkormányzat címere: fekete és arany keskeny szélű címerpajzson négyfelé osztott mező. Az elsőben kék alapon fehér serleg utal a porcelángyártásra, a másodikban piros alapon zöld kettős tölgylevél fehér aganccsal a bakonyi tájegységnek és Herend védőszentjének, Szent Eustachnak a jelképe, a harmadik mezőben piros alapon széles ezüstös-kék csík jelzi a településen átfolyó Séd patakot, míg a negyedik kék mezőben elhelyezett kaptár és hat méhecske Herend népének szorgos életét és földhöz kötődését szimbolizálja.

A kecses, fehér porcelánserleg a porcelángyártás, a gazdasági fejlődés szimbóluma. Mintegy 150 éve, hogy Herend neve fogalommá vált, és ismerősen cseng világszerte. Ezt az 1826-ban alapított porcelángyárának köszönheti, melynek termékei, a finom dísztárgyak és étkészletek 1851 óta különböző elismerésekben, díjakban részesültek és részesülnek napjainkban is. Ehhez a jelképhez szorosan kötődik a bal alsó mező szimbóluma: a kaptár a méhekkel, amely az itt élők szorgalmát, ügyességét, kitartását jelképezi. Herend önálló községgé nyilvánításának 150 éves évfordulójára olyan fejlődést ért el, hogy 1999. július 1-jei hatállyal városi címet kapott, s valóban igazi kisvárossá fejlődött, melynek térségi szerepe egyre jelentősebb.