Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Hegyeshalom nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Hegyeshalom nagyközség

(Győr-Moson-Sopron megye)

Hegyeshalom község címere: vörös színű címerpajzsban zöld pázsiton (heraldikailag véve) jobbra fordult és csőrében ezüstpatkót tartó struccmadár.

A címerben lévő strucc a csőrében ezüstpatkóval az út szélén állva azt magyarázza, hogy a Nyugat és Kelet kereskedelmi útvonala erre vitt, s ezen áll „Straus am Rhein”. Ebből eredő német neve „Strassommerein”, melyet a jelenben is használ a nagyközség.

Dr. Kumorovitz Lajos egyetemi tanár, heraldikus véleménye szerint, valószínűleg az Anjou-házi királyoktól (Károly Róbert 1308-1342, Nagy Lajos 1342-1382) adományaképpen kapta a település a címert. Az ő családi címerükben szerepel a strucc. (A középkorban általános szokás volt, hogy királyaink címerük egy részét adományozták városoknak, községeknek. Így juthatott hozzá Hegyeshalom is.) A strucc természetrajzához hozzátartozik a gyorsaság és az éberség. A Biblia is ismeri e tulajdonságait, s talán innen került a királyi ház mindenkori tagjait e két különösen értékes „királyi” tulajdonságra figyelmeztető szent madár a királyi ház címerébe.

Az ezüstpatkó a jómódnak, a jószerencsének, a gazdagságnak a szimbóluma.