Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Harta nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Harta nagyközség

(Bács-Kiskun megye)

Harta nagyközség címere zöld színű pajzsban helyezkedik el, a pajzsot középen kereszt irányban hullámvonalban ezüstszínű csík szeli át.

A pajzs bal felső sarkában helyezkedik el aranyszínben 24 sugárral a Nap, jobb szélén aranyszínben egy búzakalász (5-5 búzaszem és 5 kalász), középen pedig szintén aranyszínben egy horgony.

A címerpajzs zöld színű alapterülete községünk mezőgazdasági jellegét szimbolizálja. Az aranyszínű búzakalász mezőgazdaságunk fő jellegzetességét, a kalászosok termesztését jelképezi. A címert hullámvonalban átszelő ezüstszínű csík a Dunát jelképezi azzal, hogy a község a Duna partján fekszik. Az aranyszínű horgony jelképezi, hogy az I. világháború előtti időkben a Duna hartai szakaszán sok vízimalom települt, majd a későbbi időkben a község lakosságának jelentős jövedelemforrása a hajózás volt. Jelenti továbbá a hartai hajósok tekintélyét, megbecsülését az egész Duna vonalán.