Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Harkány nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Harkány város

(Baranya megye)

A mélyből feltörő forrás, illetve a botra tekeredő aranykígyó a gyógyvizet jelképezi. A címer alsó harmadában centrálisan elhelyezkedő ördög Harkány gyógyvízkincsének egykori legendáját szimbolizálja.

A zöld mezőben elhelyezkedő aranyszínű napkorongok a természet tisztaságát és közelségét hivatottak jelképezni.

A népi monda egyenesen az ördöggel hozza kapcsolatba Harkány és környéke kialakulását. A mese lényege, hogy egy öreg néne Harka nevű leányára szemet vetett az ördög. Az anyó a frigy feltételéül szabta, hogy az ördög a hajnali kakasszóig szántsa fel a hegyet.

Az neki is látott az ekéjébe fogott macskával, bakkecskével és kakassal. Haladt vele szaporán. Megijedt a néne, befutott a tyúkólba és éjnek évadján kukorékolni kezdett. Átvette a hajnalköszöntőt a többi kakas. Az ördög ekéje elé befogott is. Ezt látva az ördög mérgében toppantott egy nagyot. El is nyelte a föld, a helyén tört fel a kénszagú meleg víz.