Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Hajmáskér község címere
Nagyítsa ki a képet!

Hajmáskér község

(Veszprém megye)

Hegyes talpú, vágott, felül hasított, keretezett a címerpajzs. Első, ezüstmezejében (a címerpajzs jobb oldalán) zöld dombból kinövő, gondozott, fürtöt termő, zöld színű kanyargós szőlőtőke kúszik fel egy fekete karóra. A címerpajzs hátulsó zöld mezejében (a címerpajzs bal oldalán ) hét búzaszálból összefogott, rendezett, aranyló búzakéve látható. A címerpajzs alsó vörös mezejében egy jobbra forduló, XlX. századi könnyűgyalogsági tarackos tüzérágyú látható. Az ágyú aranyszínű, fekete kontúrral keretezett.

A címerpajzson látható címerképek stilizált, karakterizált képek formájában jelennek meg, vékony fekete kontúrvonallal határolva, a nagyobb távolságból való felismerhetőség megkönnyítésére.

A község címerének egy régi, XVIII. században készült pecsétábrázolása, valamint a községnek a régi pecsét által is igazolt kuriális jellege adtak támpontot.