Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Hajdúsámson város címere
Nagyítsa ki a képet!

Hajdúsámson város

(Hajdú-Bihar megye)

A homorú íven elhelyezett HAJDÚSÁMSON felirat fölött a kiegyensúlyozottságot sugalló, mérleg állapotot jelképező növényi folyondáron két szembeforduló, szintén növényi elemekkel díszített oroszlán égszínkék pajzsot tart.

A pajzs alsó részén domborodó föld zöld színű. A pajzs közepén átlóra rendezve jobbról balra ezüstfehér (kos-bika-oroszlán-kecskeszerű) állat ugrik.

A pajzson a szembenézeti képnek megfelelően balra forduló vitézi sisak (mellvérttel) található, amiből két kétszínű növényi folyondár (sisaktartó) leveledzik. A szembenézeti jobb oldalon kék-arany, a bal oldalon vörös-ezüst színű. A vitézi sisak fején velünk szembe forduló, a zeller motívummal harmonizáló ékköves aranykorona zárja a címert. Az ékkövek a kétszeri hármasságot jelezve legfelül és az alsó szinten két oldalon vörös színűek, az alsó szinten középen és a két, nyíló felső ágon zöld színűek. A mellvért nyakéke és a sisak belső része vörös színű.